Recepten

Een recept van Ingrid

Een recept van Ingrid

Ingredienten

  • 200 gram fijne tafelsuiker
  • 200 gram boter
  • 400 gram bloem (geen zelfrijzend bakmeel)
  • 1 ei
  • snufje zout

Bereiding

Kneed van de tafelsuiker, boter, bloem, het ei en het snufje zout een stevig deeg.
Laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast (doe ik zelf meestal niet of wat korter)
Deeg uitrollen en er koekjes van vormen met bijvoorbeeld uitstekertjes.
Koekjes 6 – 10 minuten bakken op 180 graden. (zelf even in de gaten houden want het hangt ook af van de grootte en de dikte van de koekjes).

Tips

Als ik zelf vanillekoekjes maak dan gebruik ik ongeveer 50 gram vanillesuiker en 150 gram fijne tafelsuiker.
Als ik speculaas maak dan gebruik ik speculaaskruiden door het recept. De hoeveelheid kruiden hangt af van het merk kruiden maar dat staat op de verpakking van de kruiden.

Als ik chocolade koekjes maak voeg ik ongeveer 2 eetlepels cacao toe.

Als ik koekjes maak dan maak ik er meestal 2 om te beginnen en kijk ik of ze tijdens het bakken uitlopen.
Lopen ze toch nog uit voeg ik iets meer bloem toe.
Dat kan per keer uitmaken. Maar het ligt aan het weer, en ook aan het ei, de ene keer is een ei wat groter dan de andere keer.
Dus als de koekjes toch uitlopen gewoon iets meer bloem door het deeg kneden.

Het deeg kan ook gemaakt worden met gewone suiker, maar ik vind de structuur van het deeg mooier als ik fijne tafelsuiker gebruik.
Dit is gewoon in de normale supermarkten te koop.

Basterdsuiker kun je voor deze koekjes beter niet gebruiken want dat heeft weer een andere werking op de koekjes.
Ik weet niet meer precies maar ik geloof dat ze dan wel gaan uitlopen (er was iets bij heel holland bakt over basterdsuiker in koekjes ).

De koekjes worden wel wat harder en zijn daarom ook erg geschikt voor koek lolly’s maar ze lopen niet uit tijdens het bakken en het zijn eigenlijk gewoon een soort zandkoekjes.

De koekjes komen trouwens niet heel hard uit de oven.
Ze harden uit als ze afkoelen.

Wil je de koekjes heel mooi licht houden (met relief in een koekje is dat vaak mooier omdat dat dan duidelijker is) dan bak je de koekjes op 160 graden en dan ongeveer 15 minuten.

Eventueel kun je ze op het laatst nog even afdekken met aluminium folie zodat ze niet te donker worden.

Nou dat is dus mijn recept van koekjes, zeer geschikt voor stempels en plankjes 🙂

Groetjes Ingrid