Recepten

Taaitaai met steranijs en kaneel

Taaitaai-met-Steranijs-en-Kaneel

Ingredienten

  • 380 gram bruine basterdsuiker (licht)
  • 450 gram bloem (Zeeuws)
  • 410 gram roggebloem
  • 280 gram honing
  • 200 ml water
  • 27 gram steranijs gemalen
  • 15 gram bakpoeder
  • 5,5 gram zout
  • 5 gram kaneel gemalen

Bereiding

  1. Meng in een kom de Zeeuwse bloem, het roggemeel, steranijs, kaneel en zout.
  2. Doe de basterdsuiker, honing en het water in een steelpan en breng dit aan de kook.
  3. Voeg dit kokende mengsel bij het bloemmengsel en roer goed door elkaar tot een egale massa, voeg het bakpoeder toe en kneed heel goed door. Let op, het is een zwaar deeg en zal moeilijk kneden. Dek af en zet minimaal een dag afgedekt weg.
  4. Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius.
  5. Kneed het deeg nog even goed door elkaar.
  6. Bebloem de vormen/taaitaaiplanken en tik de overtollige bloem eruit.
  7. Druk het deeg in de vorm tot de rand of snij het overtollige deeg af.
  8. Haal het deeg uit de vorm en leg op een ingevette bakplaat of bakpapier.
  9. Bestrijk de Taaitaai met losgeklopt ei en laat het aandrogen.
  10. Bestrijk nog een keer met losgeklopt ei en bak de Taaitaai ca. 11/12 minuten in de voorverwarmde oven.